CEPAT2...SAPER NAK CHAR KUE TEOW

| |

Good Afternoon My all friend......emmmfikirnak celoteh apa pulak petang ni...yek....
Selalunya petang2 camgini minum petang dgn kue tapi petang ni...ubah selera pulak lah,makan char kuey teow.Xceli kuah utk buat buat char kuey teow ni dah bnyk ari beli,lyana beli masa pegi Sua Rasa ari tu...pastu balik umah terus masukkan dlm peti ais dan terlupa terus.Semlm masa dok godek2 lam peti ais baru la...teringat kuah char kuey teow ni...sambil tu terpikirfikirla...emm..esok ptg klu buat char kuey teow orait gak ni...lg pun dah lama x makan.selalu klu nak makan beli jer...
Di botol kuah tu...ada bg tau cara2 nk masak.lyana ikut jer apa yg tertulis kat botol tu...emm mmg sedap,rasa dia lebih kurang cam Sunny Char Kuey teow depan USM tu...ha KakWati, Chik Mi dng Lina_pg mesti tau tempat tu...kan...Ini klu hubby tengok mesti x sabar nak balik makan ni..lapar

Brand kuah char kuey teow yg lyana beli ni...x sama macam yg Ieta punya tu...baru ni masa Ieta mai umah,lyana ada tunjuk kat dia botol kuah tu...ha dia cakap dia punya brand lain...tapi rasanyer rasa lebih kurang jer...kot..ikut kreativiti org yg masak lah..kan...Ha...one more,klu ada cili jeruk lagi besh kan..
PADA KAWAN2 YG TAHU CILI JERUK,TOLONG KONGSI DNG LYANA YER..CARA2 NAK BUAT CILI JERUK TU...

Panjangnyer membebelbanyakckp bila nk mkn ni.....,ok...ok...jom kita makan.Sapa2 yg nk bg tau yea...lyana nk gi goreng len...kuey teow ada lg ni...sengihnampakgigi



yang ni..lyana punya...kenyit

post signature

17 Komen♬:

CikMin said...

adohai lyana..menu hang petang ni tak buleh blah punya tau...aiyooooo...cheq lapaq la...mai huluq barang 4 pinggan...

Liyana said...

saya suka Q-teaw..leh bagi saya spesial resepi

nurindah said...

Salam kak,
huhu. sedapnya char kue teow.
resipi cili jeruk saya ada nampak di blog kak hana : http://hanamemories.blogspot.com/2009/11/cili-jeruk.html

mamalieyna said...

adohai..singgah sini ada makanan sokmo..tp sayngnya leh layan ngn mata je, kalo la leh ngap sama..yuhu..bestnyer..rajin tul la lyana nih! :)...ha'a kita pun dok usya2 cara nk wat cili jeruk tu, mkn ngn cha kue teow mmg ada ummph!

Izan said...

sedapnya... nak skit...

♣dya aien♣ said...

salam sis lyana...
huiyooo...
sedap nya...
aaaaa...
nak balik penang...
tringin da ni...

kak..
dya takde la pandai sangat nak masak2 ni..
tapi dya hantu cili jeruk..
dulu nk mkn bwt sndr jaaa..

cabai hijau tu potong2 pastu basuh dengan air panas...
pastu amek botol buh sume cabai tu then tuang air panas ngam-ngam sama banyak ngan cili tu..
pastu tuang cuka..
ikutla banyak mana yang akak suka...
buh garam sket..
pastu simpan..
then bila nak boleh makan.. heee...
dya ni pown akak senior kat uitm dulu yang ajar.. ;)

BuLaN iTu aKu said...

terasa lapar pulak lepas bace entry ni
mau cari kuetiau jap

PUTERA2PUTERI said...

haloooooooooo...mai antaq lg sepinggan....x kenyang la sepinggan je....ha udang lebih tau....

nyyzza said...

nak sket...syokk tgk udang tu,,

LOVE2COOK said...

Meeee! Nampak tak kedua2 tgn Love nih!!! Nak CKT tuh...nak! ;)

Lyana, u know something...Love liked this layout, I've made it for my testblog. Nasib baik tak buat for my main blog...nnt sama plak ngan Lyana kan! hihi, same taste! ;)

K.Nor said...

lyana sedapnyer CKT.. ada lagi? kalau nak resipi cili jeruk tu kat myresipi ada..k.nor selalu guna yg junjs punya resipi. try la

LyanaSyaZam said...

CHIK MIN...ko siap tunggu depan pintu nanti lyana antaq...

LIYANA....alamak lyana guna kuah yg dh ready made la...tak pa nanti lyana buat n3 kuah CKT tu..pastu...liyana gi cari yek...

NURINDAH...k..nanti akak gi hunting kat umah dia

MAMALIEYNA...x per2 kita tolong makan utk mamalieyna yer...hihihi

IZAN....nak jugak yer...lyana nk kena booking tiket kapal terbang dulu la...

DYA...toce...toce...cayang Dya muaahhhh

LyanaSyaZam said...

TEMBUN....Gik cari cepat nanti mengidam pulak,klu dekat boleh la lyana gi antar

IETA...wokeh siap...tunggu depan pintu

NYZZA...wokeh siap

LOVE....nak jugak ye...k tunggu special punya untuk Love.Yer..ker Love pun suka layout ni...citarasa yg sama la...kita..xceli hubby yg tlg buat lay out ni utk lyana

KAK NOR...ada lagi...tunggu jap lyana goreng len utk Kak Nor...oo dlm myy pun ada ker...k nanti lyana gi cari

Azura Suhaimi said...

Salam kak, kita dtg lmbt mesti dh abiskan, seksok buat lagi ye kak jgn lupa tinggalkan sikit tuk kita nih ekekeke :)

Watierman said...

Huhuhu..masih adakah habuan ku????

Kamsiah said...

hantaq mai la sepinggan hehe...akak ada gak beli sos utk buat char kueteow tu..buat sendiri..letak udang byk2..
lyana biasa mkn char kueteow kat mana...
kat sg dua,klang lama tu biasa pi tak..
ala char kueteow telur basuh tu

LyanaSyaZam said...

azura,kak wati,kak kam....maap bebanyak yer....char kuew teow dah abis la...x per nanti lyana masak len yer...kuah ada lg