Contest: "Cheerful in Classic"

| | 5 Komen♬

Assalammualaikum....

Wah!!! dah lama betul tak apdet blog ni....sejak ada FB blog langsung tak dihiraukan...huhuhu....sekarang ni...semua apdet dalam FB jer...Malam ni...apdet blog pun sebab nak joint 1 contest...klu tak..emmm...memang tak terapdet la blog usang ni...
Contest yang lyana nak joint ni dianjurkan oleh http://fokus-klasik.blogspot.com
hadiah2 yg ditawarkan sangat menarik.Untuk contest ni...lyana nak petaruhkan gambar hari raya tahun lepas...

ALAAA..COMEINYER DIA....

| | 6 Komen♬

Wah2 semakin rajin pulak mengapdet blog....Sejak 2/3 hari ni banyak masa terluang...tak berapa sibuk sangat sebab tu lah rajin nak ngadap blog ni...ziarah kawan2 maya yg dah lama lyana tak bertandang ke blog dia orang...blog kawan2 semakin lama semakin meriah..dan sekarang ni banyak betul yang menganjurkan G.A,semoga rezeki kawan2 yang menganjurkan G.A bertambah-tambah.Lyana pulak malas nak join G.A asyik tak menang jer...huhuhuhu..suka sangat tengok kawan2 yg selalu menang G.A...lagi2  Kak Atie,selalu jer ada rezeki dia...tahniah akak,selalu menang G.A.begitu jugak dengan best friend lyana,Ieta,semenjak 2 menjak ni...banyak rezeki dia,Alhamdulillah.
Amboi panjang pulak mukadimah untuk hari ni...emmm oklah tu..sekali sekala...ok berbalik pada tajuk n3 untuk hari ni....ini gambar nephew haubby...yang lyana mengasuh...baru ni sesaja la..dah tak der keja...sempat jugak snap pic dia...geram sangat tengok pipi yang tembam tu...alahai comeinyer dia....





MENU BERBUKA UNTUK HARI NI......

| | 3 Komen♬

Hahahaha....bulan puasa belum lagi tapi lyana dah sibuk buat n3 berbuka hehehe...Hari ni dan semalam lyana puasa ganti...orang lain dah berkurun ganti puasa tapi lyana baru terhegeh hegeh nak ganti,.Lagi beberapa hari jer lagi kita nak sambut bulan Ramadhan...sebab tu nak kena ganti cepat2..Berpuasa bukan bulan puasa ni...aduii banyak sungguh dugaannya...tapi Alhamdulillah dapat jugak lyana sempurnakannya...


KEM MOTIVASI DAN KEPIMPINAN PELAJAR SEKOLAH RENDAH

| | 1 Komen♬







NASI LEMAK SAMBAI SUTUN

| | 1 Komen♬

Morning...dah lama tak buat nasi lemak,slalunya klu nak makan beli jer...tapi pagi ni...tetiba pulak rajin nak buat nasi lemak sambai sutun kering.Lyana pernah baca 1 artikel mengatakan sutun kering tak boleh makam...emmm...tapi dah teringin sangat lupakan jer apa yang lyana baca tu...sakit belakang citer...yang penting kepuasan menikmati sambal sutun kering tu...hihihik...

ROTI JALA RONA RONI......

| | 6 Komen♬


Hari ni...lyana terlebih rajin...lgpun hari ni cuti sempena israk dan mikraj.Dari semalam lg asyik dok fikir nak buat roti jala ni...sebab dah lama x buat kebetulan pulak semalam masak kari ayam...memang sesuai sangat lah..Anak2 lyana ni kalau buat kuih yang colourful camgini memang dia orang xsaited sangat nak makan...nasi hujan panas pun peberet anak2 sebab kaler dia yang rona roni tu....
oklah malas nak celoteh panjang...bnyk keja lg yang belom siap...

MUTIARA KATA...........

| | 4 Komen♬

"Ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan. Ambillah waktu untuk bermain, itu adalah rahsia dari masa muda yang abadi. Ambillah waktu untuk berdoa, itu adalah sumber ketenangan. Ambillah waktu untuk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan. Ambillah waktu untuk mencintai dan dicintai, itu adalah hak istimewa yang diberikan Tuhan. Ambillah waktu untuk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebahagiaan. Ambillah waktu untuk tertawa, itu adalah musik yang menggetarkan hati. Ambillah waktu untuk memberi, itu adalah membuat hidup terasa bererti. Ambillah waktu untuk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan. Ambillah waktu untuk beramal, itu adalah kunci menuju syurga."

SAJA SUKA2....

| | 3 Komen♬

Salam hujung minggu....hari ni..tak der apa2 program wapun adik abang cuti coz hubby keja so dok umah mengemas, masak,makan and bila dah settle semua tu..ngadap lappy main game...pastu teringat pulak ngan blog usang ni...emmm pikir punya pikir nak buat n3 apa la ari ni...last2 teringat dengan nephew hubby yang lyana ngasuh sekarang...emmm klu letak pic dia lam blog pun ok jugak...sekurang kurangnyer ada jugak n3 untuk hari ni....
Pic ni lyana ambik time dia nak tido minggu lepas..geram sangat tengok pipi yg dah macm kue pau tu...klu tengok badan tak la besar mana pun...tp pipi tu macam dibubuh ibu roti...bolat jer...
Oklah jom layan pic dia kat bawah ni....



Contest Ce teka by Nea Flerida

| | 2 Komen♬

Assalammualaikum...hari ni..terlebih rajin pulak nak ngadap blog...yg sunuyi sepi ni...entah mai mana mood rajin ni...
Masa jenjalan kat blog kawan2 tadi tertarik pulak dng GA ni...teringin sangt nak teka...gambar apa yg telah diedit oleh penganjur contest ni...cari punya cari...taraaa...dah dapat pun jawapan nyer...tp x tahulah betul ker idak...teka jer lah yea...oppp lupa la pulak penganjur contest ni..http://neaflerida.blogspot.com

Giveaway AnakBuah Atie.

| | 1 Komen♬

Jom joint G.A yang dianjurkan oleh KAK ATIE
Syarat2 nak joint pun senang jer...pada sesiapa yg berminat nak joint klik
jer kat SINI
KAK ATIE,lyana rasa anak buah kak atie 22 orang..

SAJA SUKA2...(MY FM COLLECTION)

| | 3 Komen♬











KARI KEPALA IKAN

| | 1 Komen♬

Assalammualaikum...
Hari ni..tak lah bizi sangat sebab Syafi cuti cuma Haris jer ada kat rumah..so sempat lah lyana ngadap lappy lama cikit...cuaca hari ni..mendung jer...sejuk jer rasa..time2 camni klu tidoq syok oooo....Hari ni tak nak celoteh panjang2 cuma nak letak pic kari kepala ikan jer...semalam dah makan isi hari ni makan kepala pulak..pergghh memang sedap giler kari kepala ikan..makan nasi mau bertambah tambah ni...lyana masak kari ni..tak guna santan...lyana lebih suka masak kari tanpa santan...baru best...ala2 kari mamak gitu...hihihik...ok layan jer lah kari kepala ikan yang tak seberapa ni...chow...


KEMBALI BERSIARAN...

| | 1 Komen♬

Assalammualaikum...
Alhamdulillah kembali bersiaran setelah cuti agak panjang..sampai blog ni pun dah bersawang...Lately ni agak bizi sikit sebab sekarang ni lyana dah mengasuh 2 org baby,Syafi(3month) dan Haris(1year).Haris dah pandai bawa diri dan Syafi anak sedara hubby..Alhamdulillah bertambah rezeki dah Alhamdulillah jugak semuanya berjalan lancar, cuma biasa la letih la sikit tapi lyana happy sangat sekurang kurangnya tak lah boring sangat bila adik abang gi sek.Sejak lyana ngasuh baby ni..masuk dapur pun awal..kiranya pukul 10pg dah siap suma keja dapur termasuklah masak.Pastu barulah lyana uruskan Syafi dan Haris...Alhamdulillah buat masa sekarang so far so good.Baby yang kecik tu pulak tido punyalah lama...sempatlah lyana nak siapkan suma keja umah.Tapi time hubby cuti,hubby pun banyak jugak tolong lyana..termasuk jugak adik abang punyalah suka dia orang ni...ada baby kat rumah...sampaikan adik nak gi sekolah pun sayang nak tinggal baby2 ni..hihihik...Syafi pukul 2ptg parent dia dah datang ambil Haris pulak pukul 5.30ptg balik.
Oklah..untuk menu lyana hari ni..lyana cuma masak simple jer...asam pedas isi ikan merah dengan ayam goreng jer..semlm gi fish mart tengok ikan murah2 n segar pulak tu..macam2 ikan yg ada kat situ.Kebetulan semlm lyana ajak hubby singgah situ sebelum ni..lyana tak pernah singgah pun tapi semalam lalu situ tengok orang ramai..sebab tu singgah...emmm..memang best macam2 ikan ada harga pun tak mahal sangat..bole la...


SELAMAT BERCUTI

| | 0 Komen♬

Assalammualaikum...
Happy School Holiday...hari ni...tak nak celoteh panjang2..tak der idea nak menulis...rasa kosong jer..blurrrr..asyik dok teringat nak balik kampung...N3 hari ni just nak ucap selamat bercuti..pada kawan2 yang pergi bercuti jauh2 tu berhati hati semasa memandu, selamat pergi dan selamat kembali.Alang2 dah buat N3 ni..nak jugak selit menu untuk hari ni..menu lyana sekeluarga simple jer..udang goreng kunyit dengan daging black paper..menu yg entah keberapa kali diulang tayang hihihik...ok lah jom layannnnnnnnn....



  

SELAMAT HARI WANITA SEDUNIA

| | 3 Komen♬

Hari Wanita merupakan detik bersejarah bagi kemajuan wanita dan peristiwa penting terutamanya dalam konteks perjuangan kaum wanita di seluruh dunia dalam usaha mendapatkan persamaan hak, kesaksamaan, keamanan dan kemajuan dalam kehidupan yang dikongsi bersama dengan kaum lelaki. Kini, Hari Wanita yang disambut setiap tahun merupakan perayaan simbolik yang perlu dihayati dan disyukuri sebagai lambang pengiktirafan dan penghargaan terhadap perjuangan dan sumbangan wanita zaman lampau dan masa kini untuk generasi masa depan.
Wah bermukadimah la pulak...Walau bagaimana pun wanita sekarang memang dah berdiri sama tinggi dengan kaum lelaki malah ada sesetengah wanita yang lebih berjaya dari lelaki...so tak hairanlah..sekarang ni..apa saja yang kaum Adam boleh lakukan tak mustahil kaum Hawa pun mampu jugak melakukannya...sebab itulah disebalik kejayaan kaum lelaki desebaliknya disokong oleh wanita kan...
Untuk semua wanita SELAMAT MENYAMBUT HARI WANITA SEDUNIA..

MENU TENGAH HARI NI....

| | 3 Komen♬

Assalammualaikum...
Dah beberapa hari blog ni...tak der new N3...bukan tak der citer yang nak dicelotehkan, tapi disebabkan empunya blog ni malas tahap maximun itu sebabnyer...blog ni..sunyi sepi tanpa N3 terbaru...Tapi hari ni...rasa rajin sikit,itu pun sikit jer...dan rasa nak tempek pic menu hari ni...wapun menu yang tak seberapa dan dah beberapa kali diulang tayang tapi tetap jugak nak tempek...dari tak ada pic lebih baik tempek jer...pic sambai petai ni...hihihihk.Petai ni..dah banyak hari dalam esbok..tapi baru hari ni sempat nak masak,apa taknyer..asyik tapau jer...kekadang tu..pening jugak kepala ni..dok fikir nak masak apa..tiap2 hari sebelum masuk dapur nak kena buka internet dulu...cari resepi...kalau boleh tu nak cari resepi lain dari yang lain tapi terfikir pulak buatnyer masak penat2 pastu tak kena pulak dengan tekak anak2...ha..sudah...sapa pulak nak makan..kadang2 anak2 ni..bila kita masak lain sikit mula la...itu tak makan ini tak lalu..huhhh kekadang tu...penat jugak nak layan selera anak2 ni...tapi itulah sebagai seorang ibu..nak tak nak kena layan jugak selera anak2..kan..Amboi panjang pulak celoteh....Ok..layan jer lah...