SELAMAT HARI LAHIR BUAT ABANG AFIQ

| | 1 Komen♬

27hb Febuari 2011 genaplah umur Muhammad Syafiq bin Salizam 9 tahun.Selamat Hari Lahir sayang.Hari ni..sempena hari lahir Abang afiq lyana nak citer sikit pengalaman mengandung dan bersalin Abang Afiq,satu pengalaman yang tak mungkin lyana lupa sampai bila2.
Pengalaman mengandungkan abang Afiq(anak sulong) adalah satu pengalaman yang susah untuk
dilupakan.Masa mengandungkan Abang Afiq..Lyana mengalami morning sicknes yang teruk,asyik keluar masuk hospital jer..masa tu lyana masih lagi bekerja..tiap2 bulan MC bukan tu jer...habis cuti tahun lyana sampai pernah ambik cuti tanpa gaji..Terima kasih yang tak terhingga buat hubby yang amat memahami keadaan lyana masa tu..tak lupa jugak buat adik lelaki lyana yang tinggal dengan lyana masa tu...dia yang banyak jaga lyana time hubby keja...berjaga sampai tengah malam.Hampir 6 bulan lyana mengalami alahan yang teruk than masuk,bulan ke7 Alhamdulillah barulah keadaan lyana semakin ok.Bila diingatkan balik time tu...rasa cam tak mau mengandung lagi dah...fobia sangat.Pengalaman masa nak bersalin lain pulak citernyer..lyana masuk hospital 26hbFebuary petang klu tak silap lyana pukul 5lebih kot. sebab liking..turun darah..tapi tak rasa sakit pun,tengah malam baru lyana rasa contraction tapi sekejap2 jer..pada keesokkan paginyer rasa contraction semakin kerap, pukul 11.30am lyana dah ditolak masuk ke dewan bersalin..yang bestnyer nurse2 kat hospital Kulim semua baik2,memang puas hati sangatlah dengan layanan yang diberikan..masa dalam dewan bersalin rasa contraction semakin kerap dan amat menyakitkan..
Selepas melawan sakit yang amat sangat,tepat pukul 3.23pm  lahirlah seorang bayi lelaki seberat 3.8kg,mak oii besarnyer..patut la..teruk sangat nak menerannyer...hihihik.Alhamdulillah lyana selamat bersalin normal dan bayi itu diberi nama Muhammad Syafiq. Bermulalah episod lyana sebagai seorang Ibu,time tu rasa cam tak percaya..."ishh betul ker aku dah jadi ibu sekarang.."tapi itulah hakikatnya...lyana dah menjadi seorang ibu.
Hari ni genaplah usia Abang Afiq 9tahun.Alhamdulillah,setakat ni pencapaian abang Afiq dalam bidang akademik amat memuaskan .Mama dan Abah doakan semoga Abang Afiq berjaya didunia dan akhirat jadilah anak yang soleh yang sentiasa membahagiakan mama dah abah cuma 1 pesan mama "BIARLAH MAMA MENANGIS KERANA KEJAYAANMU,JANGANLAH BIAR MAMA MENANGIS KERANA KEGAGALANMU.."

SAMBAL BELACAN OH..SAMBAL BELACAN

| | 1 Komen♬

Assalammualaikum...
Apalah tajuk n3 hari ni..teruk sangat hihihik...hari ni Lyana masak simple2 jer..menu yang selalu dah letak dalam blog ni...so tak payah lah nak ulang tayang 2/3 kali nanti ada yang jemu pulak(macamlah yang ramai sangat masuk kesini hehehe).Tadi masa gi kedai Wak..ternampak macam2 jenis ulam yang ada pastu bini Wak siap bagitau lagi nama ulam2 tu dekat Lyana,dia suruh Lyana cuba ulam ni..pucuk cabang 3..dia kata sedap2 lemak2 gitu rasanyer...so Lyana pun ambik lah seiikat nak cuba.. balik umah lepas siap masak last sekali baru tumbuk sambal belacan.Kerana sambal belacan ni lah yang buat Lyana berselera makan nasi dan kerana sambal belacan ni lah..makan nasi bertambah-tambah dan kerana sambal belacan ni lah malam ni boleh buat nasi goreng kampung heheheh...


sayur campur ni..menu yang wajib ada..sebab anak2 suka

AIS BLEND NENAS...EMMM..NYAMAN NYER...

| | 3 Komen♬



Assalammualaikum....
Alhamdulillah hari ni...masih berkesempatan menulis sepatah 2 kata disini...walaupun hari ni cuaca tak lah panas sangat tapi tekak ni teringin nak minum ais blend...kebetulan pulak baru ni abang ipar Lyana bagi nenas sarawak...dari Johor..emmm..apa lagi...lyana pun cuba lah buat ais blend nenas...dan hasilnyer..perghh..memang best giler...lebihan buah nenas ni lyana buat jus...kakak ipar yang ajar cara2 nak buat jus nenas..memang sedap lah...Alhamdilillah kena dengan tekak kita orang sekeluarga...

KARI AYAM SPECIAL....

| | 0 Komen♬



 Assalammualaikum....Fuhh..!!!tajuk n3 hari ni...apalah yg special sangat pun tak tau lah...hihihik...wah!!hari ni..semangat betul nak buat n3...2/3 hari lepas memang Lyana betul2 malas..makan pun tapau jer...hihik tapi hari ni..virus M dah pegi jauh2...dah...
Hari ni..adik abang sek pg...tinggallah Lyana dengan anak mengasuh...hari ni...abang kena pegi sekolah sesi pagi sebab dekat sekolah ada sambutan Maulidur Rasul..hari ni...agak kalut sekit..selalu kalau Lyana pegi kedai..abang yang tolong Lyana ngasuh baby...tapi..hari ni...terpaksa Lyana bawa baby pegi beli barang basah..nasib baik lah dia tak banyak ragam..balik terus masak...pukul 10am dah siap masak semua lauk cuma nasi jer..yang belum masak.Xceli kari ayam ni..atas permintaan adik..,tadi sebelum gi sekolah, dia dah siap pesan.."mama hari ni..buat kari ayam tau.."abang pulak x kisah apa yang mama masak abang ,makan jer...adik, klu boleh tiap2 hari nak makan ayam...selera adik dengan abang memang banyak beza...sebab abang tak berapa suka makan ayam.,abang lebih suka makan ikan...hubby pulak..tak kisah..dia selalu cakap "masak ikut selera anak2"
Time ni...baby tengah tido so..sempat lah lyana buat n3 untuk hari ni...ini pun x boleh nak celoteh panjang2 sebab jap lagi nak pegi ambik adik dekat tadika pulak..

1st Give-Away By Deekuntum

| | 2 Komen♬

Joint GA milik http://deekuntum.blogspot.com
Hadiah merupakan MF...bestnyer....(klu ada rezeki la...hihihi)
Klu ada sesiapa yg berminat nak joint klik jer kat SINI yer...
Lyana nak tag Ieta

Thank You so much for my lovely Hubby...

| | 2 Komen♬


Assalammualaikum...Pagi ni...buka blog..wow berwajah baru...wapun x lah secantik blog2 org lain tp lyana cukup2 puas hati dng wajah baru blog lyana ni...Tima kasih yg tak terhingga buat Hubby yg telah merubah wajah blog lyana nampak lebih ceria...Xceli dah lama terfikir nak buat perubahan pada blog lyana ni...tp masa x begitu mengizinkan dan x berapa pandai nak upgrade..sebelum ni..ada jugak minta tolong hubby tp tu..lah hubby pun sibuk dng keja2 dia...
Tapi x sangka pulak pg ni blog dah berubah wajah..hubby cakap semlm dia free,keja pun x bnyk..so bnyk habiskan masa depan pc...sempat jugaklah dia upgrade blog lyana yg x seberapa ni...dan lyana betul2 puas hati...Thanks dear...

Nasi Ayam

| | 1 Komen♬


 Assalammualaikum....dah ptg camni baru sempat nak buat n3...Hari ni...nak buat n3 masakan pulak..slalu n3 sai GA jer...maklomlah skrg ni deman GAkan...sana sini blogger anjurankan GA..bnyk yg lyana joint tp 1 pun x dak yg menang huhuhu...x perlah..kan..mungkin x dak rezeki lg kot...x pa2 lepas ni cuba lagi...
Oklah berbalik pada tajuk utama hari ni...slalunya klu masuk dpr mesti dok fikir nak msk apa tp hari ni..awai2 lg adik & abang dah buat permintaan..adik nak mkn nasi ayam abang pulak nak nasi tomato tp disebabkan bhn2 nak buat nasi tomato x dak stok...so menu adik yg jadi pilihan...untuk abang apik..esok mama buat nasi tomato yer...  cam biasa la..resepi ayam goreng madu tu...lyana ambik kat dapur Hana jepon...
Dapur Hana jepon ni...macam2 ada so siapa2 yg nak resepi ayam goreng madu ni...klik jer kat SINI yer...

Mari Membaca Giveaway

| | 1 Komen♬

Joint GA milik JIEDA
Jom kita ramai2 meriahkan GA ni...pada sesaper yg berminat nak joint klik jer kat SINI
Terima Kasih buat Jieda kerana menjemput lyana joint GA ni...

MAMALYNA'S GIVEAWAY

| | 0 Komen♬

Joint GA milik http://zanmyly.blogspot.com/Jom kita meriahkan GA ni..klik jer kat SINI

Ole-ole Bali Giveaway 2011

| | 0 Komen♬

Joint GA milik http://deardelaila.blogspot.com/
Jom kita meriahkan lagi GA ni coz syarat2 nak joint pun senang jer..
Klu ada yg berminat nak joint klik jer kat SINI

1st Giveaway ' My Little Souvenir '...

| | 4 Komen♬

Joint GA milik SHIDA puan empunya blog http://mylittlegiftshoppe.blogspot.com/
dan juga blog  http://rossabellacollections.blogspot.com/
Beliau menjalankan bisnes secara online...bnyk brg2 yg menarik dan harga pun sngt2 berpatutan...
Klu sesiapa yang nak joint klik jer kat SINI yer

CONTEST CUTE SPECKY WOW!!!

| | 0 Komen♬


Joint contest milik http://nickezan.blogspot.com/
Jom kita joint beramai ramai sebab syarat nak joint pun sonang bangat..
Klu ada yg berminat nak joint klik jer kat SINI

                                         Gambar Baby yg lyana mengasuh....HARIS NAJWAN
                                                       Lyana nak tag MILA,CHUKIE

JOM SEJUKKAN TEKAK

| | 10 Komen♬

Jom kita sejukkan tekak dengan ais krim batang ni...sekarang ni cuaca panas terik...so timbullah idea nak buat ais krim batang ni...lg pun adik abang suka,tiap2 ptg dia orang gi beli kat umah jiran..memandangkan
hari ni lyana terlebih rajin dan mood nak lepak kat dapur lama2 pun ok jer..maka terhasillah benda alah ni..

"[Contest] Jejaka Terhangat Nak Bagi Henpon Free..!!!"

| | 1 Komen♬


Joint GA milik Jejaka Terhangat nak bagi henpon free..wow best tu...jom2 kita joint ramai2.
Klu ada yang nak joint klik jer kat SINI
Ok..sebab.lyana nak menang contest ni..sudah semestinya lah lyana nak henpon free dari Jejaka Terhangat
Lastly lyana nak tag GA ni...dekat Mamalieyna
                                                     Kak Atie
                                                     Mila
                                                     Chukie
                                                      Nurul Azham's
                                                      Nina

GA sulong sempena cuti perayaan CNY

| | 0 Komen♬

Joint GA milik al kesah Hadiah2 yang ditawar oleh Puan empunya blog...wow memang best sangat..
Klu ada yang berminat nak joint klik jer kat SINI

1st GiveAway Besday 23rd

| | 0 Komen♬

Joint GA milik umiezul.blogspot.com
Nak tau syarat2nyer klik jer kat SINI 
atau klik jer banner kat atas tu,,

                            Untuk Umie lyana ucapkan HEPI  BESDAY ceria2 selalu

1st GA Pearl By mOoN

| | 1 Komen♬

Joint GA milik Munirahizzan.com
Syarat2 nak joint GA ni pun sonang jer...klik jer kat SINI
dan lihat apa syarat2 yg dikenakan..
Ini jawapan untuk soalan yg ditnyakan:

COLOUR yang lyana paling suka dah tentulah PUTIH..sebab PUTIH nampak bersih jer
and klu kita cat rumah colour PUTIH rumah kita akan nampak luas pastu sejuk jer mata memandang
teringin sangat nak cat rumah colour PUTIH tp hubby x suka huhuhuhu...dan yg penting PUTIH sesuai dipadankan dengan semua warna.Tak kisah lah klu org kata PUTIH ni cepat kotor tp lyana tetap suka.

SEBAB lyana joint GA ni pulak dah tentulah nak menang hadiah hahahah...

Ok lyana nak tag GA ni...dekat Kak Atie
                                                 Mila
                                                 Chukie


                           

YANG NI DINNER SEMLM PUNYA

| | 0 Komen♬

Sepatutnya yg ni n3 semlm tp x sempat nak ngadap pc....bnyk keja yg nak kena settle...Megi goreng ni...atas permintaan adik abang,tapi lyana x letak perencah megi sebab lyana memang x suka anak2 mkn megi tp sebab dia orang teringin jugak nak makan megi goreng so lyana masak simple2 jer tanpa menggunakan perencah megi.Lyana just tumis bwng putih,cili blend,sos tomato,sos cili dan kicap pekat...masuk sayur ngan ayam sikit dah..siap...nasib baik la...kena dengan selera dia orang...