SAKIT KEPALA

| | 8 Komen♬

Lyana ada terbaca satu n3 dan Nak share dgn semua org petua untuk menghilangkan sakit kepala. Cara paling bagus untuk menghilangkan sakit kepala/migraine ialah sujud lama sikit pada sujud yg terakhir terutama sekali waktu solat subuh. Semasa sujud tu berdoa la. Insyaallah, korang akan jarang alami sakit kepala. Cuba la. Kalau boleh buat setiap waktu solat. Jika tidak, waktu subuh mesti buat. Selamat mencuba.InsyaAllah!





Surah Al Waqiah ayat 19.

Baca setiap 7x selepas solat.
Selawat dan baca ayat ini dan
tiup atas air dan minum



FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

AYAM MASAK SOS

| | 4 Komen♬

        
Bahan2nya
Ayam potong kecil,gaul garam kunyit dan goren sehingga masak
2sb cili blend(klu ayam bnyk lebihkan,lyana buat x smpai 1/2 ekor pun)
2sb sos cili
2sb sos tomato
1sb sos tiram
rempah 4 sekawan
daun kari
sebatang serai dititik
bawang merah,bawang putih dan halia(blend)
garam gula sesedap rasa
bawang besar potong bulat

Cara2nya:

tumis rempah 4 sekawan bersama daun kari
masukkan bhn yg tlh diblend dan juga serai,biar sehingga sedikit garing
masukkan cili dan kacau sebentar kemudian masukkan suma jenis sos(+ air jika perlu)
masak sehingga pecah minyakdan betul2 garing,masukkan bwng besar yg dipotong bulat
letak garam dan gula sesedap rasa
last masukkan ayam,+ air klu nk basah2 sikit,tp lyana x + air pun

FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

TENSIONNNNNNN..... NYERRRRR........

| | 8 Komen♬

Salam...Aduiiii la...tensen...tensen...tensen...betoi...dng beruk aku ni....macam tau2 jer lyana dah x nak guna khidmat dia lagi...makin menjadi jadi pulak beruk sekor ni......tunggu la...nasib ko ujung bulan ni....hehehehe.Sekarang ni...nk surf pun kena tunggu berjam2...nk apload gambaq...lagi...la...sapa2 yg guna broandband cam lyana mesti faham kan macam mana perasaan lyana sekarang ni....tapi yg herannya sebelum2 ni..x la slow sampai cam gini sekali...cuma semenjak 2 menjak ni jer...masa lyana guna mula2 dulu ok jer...tp sekarang ni...sampai tahap kesabaran lyana dah hampir mencecah tahap maxima dah ni.....arrgghhhh!!!!
Ha 1 lg korang semer nk tau x apasal lyana letak pic sambal belacan,waakaaa....wapun sambal belacan ni x dak kena mengena dng tajuk n3 lyana...hahahha..sebab berukband ni la...nk search pic lam google lambat sngt,last2 letak jer pic sambal belacan,cepat pun cepat.Dek kerana sambal belacan ni...lah lyana mkn nasi bertambah tambah tau ari ni....ngeeeee 
FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

JOM CUBA RESEPI NI....SEDAP WOOOO...

| | 10 Komen♬


                                                AYAM BAKAR PEANUTBUTTER
Bahan2nya
2 ketul besar paha ayam
3@4 batang serai *
3ulas bawang putih*
sebiji bawang besar*
halia(agak2 la..)*
6bj cili kering(klu nk pedas lebihkan)*
sedikit gula merah*
2sb sos cili*
2sb sos tomato*
1sb madu
2sb peanut butter(nk letak lebih pun boleh)ikut citarasa*
garam/gula secukup rasa

Cara2nya:
Blend suma bahan2 bertanda diatas dng sedikit minyak dan sedikit air
Tuang keatas ayam,masukkan garam gula madu
Gaul sebati dan perapkan selama 1@2 jam,lg lama perap lg sedap
Bakar selama 40minit @ sehingga masak.


                              SELAMAT MENCUBA


FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos




GOOD BYE CELCOM

| | 7 Komen♬

Sebagai rakyat Malaysia yang melanggan Jalur Lebar,sepatutnya mendapat hak yang sama...tidak kira yang berada di kampung,pekan atau bandar.
Apa yg menyedihkan,celcom broadband yang war-warkan boleh mencapai 1mpbs hingga 5mpbs merudum kepada paras bawahan 100kbs kerana tiada liputan 3g yang maximum...kalau setakat yang ada edge/gprs..baik lupakan !!!!
Adakah 3g hanya untuk org kota???(Jgn marah haa org2 kota !!!)

Memang hampa apabila terpaksa membayar khidmat 3g tetapi mendapat liputan yang agak mendukacitakan....
Agaknya bilakah 3g benar-benar boleh merobos ke pseluruh pelusuk negara dan ceruk????
Dengan perasaan yang agak tidak pueh hati..streamxy jua menjadi pilihan setelah kecewa dengan perkhidmatan yang digunakan sekarang...Maka dengan kata putus Lyana ucapkan selamat tinggal pada Celcom Bband pada akhir bulan ini dan selamat datang Streamyx. He..he..he !!!

FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

AWARD PERTAMA 2010

| | 1 Komen♬


Salam.....semua....Fuhhh sekarang ni...cuaca mmg teramat panas sampai pening kepala,nk kluar umah pun rasa malas sngt....Oklah...untuk taun ni...inilah award pertama yg Lyana dapat...award ni...dari sahabat cyber kita...Love..Thanks so much Love...untuk award yg kiut ni...suka sngt....
FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

MAKAN MALAM YG SIMPLE....

| | 4 Komen♬

Salam....huh...dah mlm baru sempat nk wat N3...siang tadi sibuk sesangat...apa yg sibuk sangt pun x taulah...hehehe...Jeng...jeng...jeng...ini lah dinner lyana n family mlm ni...ada 1 lg menu tp x sempat nak snap pic...sebab dah x sabaq sngt nk mkn...ayam bakaq black paper bermayonis...resepi Ros Tokyo...naget ni...naget homemade tau...pun cedok resepi Ros Tokyo jugak....tp naget tu...lyana ubah sikit resepi dia,mengikut citarasa lyana...Mlm ni mkn yg ringan2 jer...x boleh heavy sngt nnti barat badan naik ha...sapa nk jawab...sekarang ni...pun rasanya badan dah naik...nk cotrol mkn....????emmm....pantang tengok makanan depan mata mkn ingt x ingt jer...hehehehe...





naget tu...goreng terover sikit sebab dok asyik tengok Na O Mei..

Yang ni...belum digoreng lg...dia pun nk interframe gak...
FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

Tips Mempercepat Loading Blog

| | 5 Komen♬


Lyana sebagai pengguna Broadband mengalami masalah loading yang agak lambat bila masuk ke blog rakan-rakan..jadi Lyana terpaksa mencari alternatif macamana untuk mengatasi masalah nie.. Lyana tercari2 dan akhirnya Lyana terjumpa satu ubat yang agak membantu Lyana dan ini khasnya ,untuk yang menggunakan Mozilla Firefox dan Lyana nak kongsi juga bersama dengan rakan2 yang mengalami masalah yang sama.Boleh try test kot2 ler ok..tapi Lyana tak jamin 100%

* Bagi yang menggunakan Mozilla Fifefox Tambahkan ( add-ons ) tweak pada Firefox anda, klik disini buat instal dan kemudian restart Firefox

* Setelah terpasang di Firefox anda, Masuklah di TOOLS ( Bahagian atas menu firefox ) --->, dan klik Tweak Network Settings --->, terus ke bahagian Profil pilih POWER ---> Apply ---> OK

Selamat mencuba

FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

FIRST TIME BUAT NI...OK TAK..????

| | 4 Komen♬

Salam....Dah hampir tengah ari baru lyana sempat nak apdet bekpes pagi ni....tapi sekarang ni..baru kul 10 lebih kira pagi lgkan.....
Roti Jala ni...first time lyana buat..mula tu takut jugak la...x menjadi tp Alhamdulillah menjadi gak...wapun x secantik otai2 kita tp kira ok la...kan...tapi biasa la...bila first time buat,jalaan yg pertama dng yg ke2 mmg masuk tong sampah yg ke3 baru ok...Resepi ni pun lyana x ikut sukatan main bubuh jer....ha klu dah ada roti jala mesti ada kari ayam...kari ayam ni...semlm punya saja lyana buat lebih untuk mkn dng roti jala ni...roti jala ni klu cicah dng kuah manis pun rasanyer sedap jugak
kot tp lyana lebih suka cicah dng kari ayam atau daging jer...baru masyukkkk....ha satu lg...saja jer lyana wat roti jala nii...rona oren n ijau...saja nk bg nampak meriah sikit heheheh....

MACAM MANA IETA,ROTI JALA LYANA NI...OK TAK...????
FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

Mozilla Firefox best shortcuts keys

| | 2 Komen♬

Useful Mozilla Firefox shortcuts keys

Shortcut keys Action

CTRL+A =Selects the all items on active page

CTRL+B =Display the "Organize Bookmarks" dialog box

CTRL+D =Include the active page to your Bookmarks list

CTRL+F =Display the "Find" dialog box to search text

CTRL+I =Display the Bookmarks pane

CTRL+H =Display the History sidebar of Mozilla Firefox

CTRL+N =Use to open new Mozilla Firefox page

CTRL+P =Use to print the active web page

CTRL+R =Use to reload the active web page

CTRL+T =Display a new Tab in active Firefox window

CTRL+U =View the source code of active web page

CTRL+W =Closes the active Mozilla Firefox window

CTRL++ =Use to increase the font size of active page

CTRL+ - =Use to decrease the font size of active page

CTRL+ =Tab Move to next Tab in Mozilla Firefox

ALT+ =Home Use to open the home page of internet explorer

ALT+ =Left Arrow Go to previous page of active page

ALT+ =Right Arrow Go to next page of active page

ALT+B =Go to Mozilla Firefox Favorites Menu

ALT+D =Go to address bar of current Firefox page

ALT+E =Go to Mozilla Firefox Edit Menu

ALT+F =Go to Mozilla Firefox File Menu

ALT+S =Go to Mozilla Firefox History Menu

ALT+T =Go to Mozilla Firefox Tools Menu

ALT+V =Go to Mozilla Firefox View Menu

Tab Move forward between all items on active web page

F5 =Refresh the active web page

F7 F7 =activate the cursor to move with keyboard

CTRL+SHIFT+DEL Use to clear all Private Data history

CTRL+SHIFT+D Use to Bookmarks all Firefox Tabs
F11 Press F11 key to view any webpage in full-screen view and then again press for normal view.

Press Ctrl+Enter Windows will automatically add both "www" and ".com". For example, if we type

computerfreetips

in an address bar and then press Ctrl-Enter, Windows will take us to the www.computerfreetips.com

Press Shift+Enter
Windows will automatically add both "www" and ".net" Press Ctrl+Shift+Enter Windows will automatically add both "www" and ".org"

FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos

LAMANYER...LYANA X APDET BLOG....

| | 6 Komen♬

Salam....wah...wah... lamanyer lyana x mengapdet blog...kebetulan pulak ari ni...lyana wat bihun sup so...bole la..interprame bihun sup lyana ni...alaa bihun sup simple jer...janji sedapkan..klu korang nk tahu tadi sebelum nak ngadap pc dah 3 mangkuk lyana belasah...mak aiii...mkn ker apa tu...kahkahkah.Xceli dah bnyk ari teringin nk mkn bihun sup tp malaih nk masak itu ler jadinyer.Plan nk masak sup tulang tp semlm masa gi market...tengok tulang memang betul2 tulang x dak isi langsung....ishh x kan nk mkn tulang jer kot...emmmm...last2 lyana beli jer daging cincang,klu daging yg no1 tu x sedap pulak nk buat sup.
Oklah lyana nk out dulu sebab bnyk kejer dok tunggu lyana ni...pada geng2 NUFF kita jumpa mlm nanti yeaaa...byee



FlowerRoseRedSparkleBar Pictures, Images and Photos